Fa més d’un segle es van inaugurar dies línies de tren. La primera d’elles unia Girona amb Sant Feliu de Guíxols, i era finançada per tot l’empresariat gironí per expandir el seu negoci. La segona comunicaria Girona i d’Olot i que es va anomenar, popularment, el Carrilet.

Ambdues línies, després de molts anys de funcionament van ser clausurades l’any 1969, ja que van deixar de ser rendibles. L’any 1990 es va inaugurar la Ruta del Carrilet I d’Olot a Girona, amb una distància de 57 kms, i anys més tard van ampliar-la amb la ruta del Carrilet II que va de Girona a Sant Feliu de Guiíxols.

DU7A5768

Actualment aquestes dues línies, que conjuntament tenen una distància de 100 kms (aprox), són una via verda amb un pendent molt suau que la fa molt apte per a ciclistes i persones que vulguin passejar a peu.

Durant el trajecte passareu per diferents municipis, a molts dels quals, encara es conserven les antigues edificacions que feien d’estació del tren, com ara Sant Feliu de Guíxols, Bescanó o Anglès, així com també passareu per diferents ponts. També en llocs com Girona o Sant Feliu, es tenen màquines de tren a llocs emblemàtics dels municipis per a que tothom pugui veure com eren. Però el més important és el fet que sempre estareu respirant natura. I sobretot podreu socialitzar amb altres ciclistes / senderistes.

DU7A5771-Editar

Com en les antigues línies de tren, la ruta del carrilet es divideix en dues parts. La ruta del carrilet I que va des de Girona fins a Olot, i la ruta del carrilet II que va des de Girona fins a Sant Feliu de Guíxols. Cadascuna té el seu encant particular, i la seva dificultat.

La ruta del carrilet I té més pendent, i gran part del seu trajecte el fa al costat dels rius Brugent i Ter. Gran part del seu paisatge passa també pel costat de gorgues, boscos, muntanyes. És molt agradable de recórrer en primavera i, per aquells que els agradi passejar tranquil·lament, té molts llocs on et pots aturar i contemplar-ne la bellesa. També passareu molt a prop d’ermites i altres localitzacions on hi ha estructures arquitectòniques molt interessants i molt boniques.

La ruta del carrilet II és més suau, curta i fàcil de fer. És ideal per a famílies amb nens que vulguin gaudir d’una passejada per un paisatge més proper a la costa i ple de camps. Això no treu que no sigui bonic, ans al contrari. La ruta fa baixada des de Girona fins la costa i, al final, el mar que banya la costa brava us espera per a aquells que vulguin gaudir d’una bona capbussada dins de l’aigua. I, és clar, sempre podeu fer un tros del camí de ronda!

DU7A5773

La ruta del carrilet la podeu fer sencera i d’una tirada si sou molt esportistes però, si sou d’aquells que voleu anar tranquils, la podeu fer en dos o tres dies podent parar a dormir a magnífiques cases rurals com són el Bosqueró o Can Vila on us hi esperen amb els braços oberts i us faran una càlida benvinguda.

Si voleu més informació o mapes amb el traçat de les rutes, podeu consultar els següents enllaços:

Ruta del Carrilet I

Ruta del Carrilet II

Wikiloc I i Wikiloc II

Finalitzem demanant-vos que tingueu precaució, sobretot, a aquelles parts on la ruta del carrilet travessa la carretera (que ho fa en diferents punts). Així mateix, no feu aquest trajecte sense l’equipament adequat com és el casc i pels nens, a més a més, protectors de genolls.

Respecteu la natura, ja que així la podrem gaudir tots i el món serà un lloc més bonic i millor per viure!

LEAVE A REPLY