Diuen que el paradís és un lloc on tothom viu feliç, on no hi ha fam, ni guerres, ni discriminació. Personalment, jo no sé on és el paradís dels humans, tot i que espero poder-lo trobar un dia. Ara bé, sí sé on és el paradís dels ocells. I és més a prop del que ningú es pot imaginar…

Podríem dir que la Costa Brava és un conjunt inesgotable de platges i cales per gaudir de l’aigua del mar i de les passejades, ja siguin a peu o en bicicleta, pel seu famós camí de Ronda. Però hi ha un lloc meravellós, que surt més enllà del convencionalisme urbà coster que la caracteritza. És un espai, situat entre Sant Pere Pescador i Roses, que és un racó de pau, ple de vida, on les aus hi construeixen les seves llars, formen les seves famílies i no veuen pertorbada aquesta pau per l’obsessió humana d’urbanitzar-ho tot.

Els aiguamolls de l’Empordà és el paradís català dels ocells (amb permís del delta de l’Ebre i altres llocs propers a la capital catalana). Tècnicament parlant té una superfície de 4731ha (l’equivalent a 47.310.000 metres quadrats). Està formada per llacunes salabroses, llacunes dolces, prats inundables i espais de conreu. És un parc natural protegit i de gran interès pels amants de l’ornitologia, així com un lloc fantàstic pels amants de la fotografia.

_U7A5304-HDR

Però no només això. Als aiguamolls de l’Empordà també s’hi pot fer una molt bonica ruta de senderisme en terreny pla ideal per aquells que vulguin començar a posar-se en forma tot respirant l’aire marí. Hi ha diferents circuïts a escollir! Això sí, no us descuideu els binoculars o la càmera, perquè les imatges que es poden captar en aquest petit racó del nostre territori poden ser molt espectaculars.

Com a dada curiosa, als aiguamolls de l’Empordà, s’hi han arribat a observar fins a 327 espècies d’aus diferents. A més a més, s’hi està introduïnt la llúdriga altre cop, com a part del pla especial de reintroducció d’aquesta espècie a Catalunya. Fins la segona meitat del segle XX, a més, els aiguamolls ocupaaven molta més extensió de terreny del que ocupen actualment, i hi havia més llacunes. Degut a la urbanització que hi va haver al golf de Roses amb el nucli de població d’Empuriabrava, es va perdre gran part de la biosfera dels aiguamolls fins que l’any 1983 el Parlament de Catalunya el va designar com a paratge natural d’interès nacional i reserva integral, i posteriorment va ser categoritzat com a parc natural.

_U7A5318

Per trobar més informació sobre els aiguamolls, podeu visitar-ne la web, on hi ha tota la necessària per a que pugueu fruir d’una passejada perfecta en un entorn incomparable.

Voldria acabar dient, com sempre, que gaudiu de la natura. És el do més preuat que tenim i cal respectar-la i cuidar-la. Us demano que no embruteu la zona, i si veieu alguna mena de deixalla, la recolliu i la dipositeu allà on toqui. El planeta que deixem per les generacions futures depèn exclusivament de les nostres petites (però grans) aportacions.

LEAVE A REPLY