El catàleg de pobles medievals de Catalunya és molt extens. Besalú, Peratallada, Sant Martí d’Empúries, Gombrèn, Sant Llorenç de la Muga, Beget, … Es podria dir, fins i tot, que el patrimoni medieval català és inesgotable i trobem tot ple de llocs encantadors que desprenen un aire de contes de princeses, dracs i cavallers.

Les comarques gironines, precisament, és on més destaca aquest patrimoni. No oblidem que la història ens parla dels comptats catalans que es van anar estenent de nord a sud durant la reconquesta. I és en el bell cor del Baix Empordà, on trobem una joia que, potser no és tant coneguda ni tant gran com pot ser Peratallada, però que té un encant igual de gran i és molt plaent el passejar pels seus carrers de pedra antiga. Us volem presentar el petit poble de Monells.

_U7A4234

Monells està situat a pocs quilòmetres de la Bisbal d’Empordà, molt a prop també del límit entre la comarca el Gironès i el Baix Empordà. Forma part del municipi de Cruïlles i Monells. És un petit poble que està travessat pel riu Rissec i que, precisament, aquesta línia marca la diferència entre el passat i el present. Justament, al costat est del riu, i travessant un pont que ja ens prepara pel viatge en el temps, entrem de ple a contemplar com la història, a Monells roman intacta a través de les seves pedres…

Tot i que et pots perdre pels seus carrers, carrerons, arcades, voltes i jardins, la zona que té més vida és la plaça major, on hi trobem els dos principals restaurants del poble. Tanmateix, Monells destaca també per la pau i tranquil·litat que es respira i per les rutes que pots fer en el seu entorn. A més, Madremanya, Corçà, Cruïlles i Sant Sadurní de l’Heura queden molt a prop.

_U7A4235

On menjar? A Monells hi ha dos restaurants de molta qualitat culinària i que es diuen Ca l’Arcadi i El Roure Blanch, on serveixen cuina casolana que res hauria d’envejar a la de restaurants més coneguts.

On dormir? A Monells hi podreu trobar quatre allotjaments rurals preciosos i cadascun amb un estil únic. Són: La Magnòlia, Mas Vilà, Mas Monells i La Pepa Maca. A excepció de Mas Vilà, que es troba una mica apartat, la resta estan dins del casc urbà.

Què fer? Monells és un d’aquells racons per passejar tranquil·lament i gaudir d’una escapada a un poblet amb història. Al seu entorn, a més, hi trobareu Cruïlles, Sant Sadurní de l’Heura, Corçà i La Bisbal d’Empordà, si voleu anar una mica més lluny, hi ha Girona o la Costa Brava. I també teniu relativament a prop, el Santuari dels Àngels amb una bona ruta de caminada o bicicleta.

Sens dubte, Monells és un poble encantador que satisfaran les ganes de tranquil·litat de tothom. A més, entre els seus carrers, és com si féssiu un viatge a través del temps i anéssiu a parar a l’edat mitjana on les donzelles, els cavallers i els nobles teixien les seves vides.

Gaudiu-ne!

LEAVE A REPLY