Tot i que ja havíem publicat entrades de blog sobre Peratallada, Sant Llorenç de la Muga i altres llocs de l’Empordà, en aquesta nova entrada de blog, volem encetar una secció que anomenarem Empordà rural i aprofundirem sobre qualsevol poble, casa rural, salt d’aigua, edifici arquitectònic i ruta que visitem o recorrem. D’igual forma, ho farem amb la resta de comarques per donar més especificitat i ser més concrets en la informació que intentem transmetre.

_u7a4207

Abans de continuar, i més concretament en el cas de l’Empordà, no distingirem en els títols de les nostres entrades si és al Baix o a l’Alt. En tot cas, tots els detalls els mostrarem en els texts de les mateixes ja que considerem que l’Empordà, tot i ser molt extens, és una zona única, preciosa i plena de racons molt interessants.

Començarem per un petit poble que limita amb el Gironès, desconegut per molts, que té molta història i situat en un entorn rural amb molts llocs per descobrir. Us presentem Madremanya.

_u7a4197

Madremanya és un poble medieval adscrit a la comarca del Gironès. Tot i això, està en territori empordanès. Té una població d’uns tres cents habitants i té un recinte històric enmurallat amb diferents arcades del que se’n comença a parlar des del 994 d. C. i que ha viscut les revoltes de la remença, la guerra del francès i la guerra civil, entre d’altres esdeveniments històrics.

Què veure a Madremanya?

Madremanya, tant dins del poble, com fora del poble, té molts racons per visitar. A continuació us llistem els més rellevants:

 • El nucli antic. Madremanya és un poble que s’alça sobre un turó, i les seves cases estan dins d’un antic recinte enmurallat i ple de carrers estrets, tortuosos i antics. Les cases daten dels segles XVI, XVII i XVIII, i tot això envolta el centre històric on hi podem trobar…
 • L’església de Sant Esteve i la plaça Major. Construïda al cim del turó on hi ha el poble, destaca pel tamany i pel seu estil romànic tardà i per ser una estructura fortificada. Just al costat hi ha la plaça major, on hi trobem també l’ajuntament.
 • A més del nucli urbà, Madremanya té diferents veïnats. Un d’ells és el veïnat del Padró, on s’hi pot trobar l’altar i la creu del Padró.
 • L’església de Sant Iscle i Santa Victòria de Millàs, el Castell de Millàs i la creu de Millàs. És tracta d’un conjunt arquitectònic on hi resideixen els senyors de Millàs. El castell no és visitable, ja que és propietat privada. A tocar del complex, i a un encreuament de camins, hi trobareu la creu de Millàs, que fou reconstruïda després de la seva caiguda el 1936.
 • La font picant. Es troba al massís de les Gavarres, al sud oest del poble, i en un trencant del camí que va des de Madremanya al Montnegre. Es diu que la seva aigua té propietats medicinals.
_u7a4191
Activitats d’interès a Madremanya:
 • L’últim diumenge de febrer es fa una calçotada popular.
 • El cap de setmana abans de Sant Jordi, es fa la fira de llegendes.
 • El primer diumenge de maig es fa la festa de la gent gran.
 • Durant el juny hi ha teatre.
 • El tercer dissabte de juliol es fa el festival emergent.
 • El primer cap de setmana d’agost se celebra la festa major.
 • L’últim diumenge de setembre es fa la marxa de tardor.
 • El primer cap de setmana d’octubre es fa la festa de la germandat i la trobada de puntaires.
 • El tercer diumenge de novembre se celebra la festa major de Millàs.
 • Pel desembre hi ha el concert de Sant Esteve.
On menjar a Madremanya?
 • C. I. R.
 • Restaurant la plaça.
 • Bar – Restaurant el Centre Cívic.
_u7a4219_ps

On dormir a Madremanya?

Madremanya té una molt bona oferta de turisme rural. Destaquem els hotels rurals i les cases rurals següents:

 • Can Mases.
 • Hotel Madremanya.
 • El Racó de Madremanya.
 • Can Bassa.
 • Mas Caterina.
 • Mas Tarrés.

LEAVE A REPLY