Benvinguts en aquest

bell indret, on els

sentiments es barregen

amb el vent i s’escampen com

música per tota la vall.

Glòria

El bisbat de Girona té dins de la seva jurisprudència un munt de santuaris i esglésies repartits per tota la geografia de les terres gironines. El que avui us volem presentar és el Santuari de la Salut. El text que citem a continuació està extret del tríptic informatiu del santuari.

El santuari de la Salut o de Nostra Senyora de la Font de la Salut es troba situat damunt de la serra de la Salut, prop del límit amb els de Rupit i Pruit, Susqueda i Les Planes d’Hostoles, en un antic camí que des del coll de Pruit, baixava a la vall d’Hostoles.

Es troba siauat entre la carretera de Rupit a Sant Esteve d’en Bas. S’hi accedeix per la carretera comarcal que va des de Sant Esteve a Vic C-153.

Pel seu emplaçament a 1028 metres d’alçada, gaudeix d’una gran vista panoràmica de l’alta Garrotxa, el golf de Roses, el Canigó i la Vall d’Hostoles.

_u7a3417_ps

La tradició diu que a mitjant del segle XVII nombroses tempestes assolaven la vall d’Hostoles, i un pagès de Mas Carbonell col·locà una imatge de la Mare de Déu sota una balma en un paratge conegut com les roques del Claperol. En aquest lloc hi havia una font d’aigües que es creien medicinals, i així prengué el nom del futur santuari. Mare de Déu de la Font de la Salut.

Joan Carbonés hi construí una capella el 1642, i tres anys més tard, el seu fill hi edificà una estança per l’ermità i el primer campanar. Fins a finals del segle XVIII el santuari s’anà engrandint, i es començà la construcció del temple i un hostal.

Després de la guerra del francès, el santuari s’amplià i s’anà acondicionant i millorant també la zona exterior, i al llarg del segle XX hi arribà la carretera, el telèfon, l’electricitat i l’aigua.

_u7a3419_ps

Al 1984, emperò, l’hostatgeria es tancà, i només s’obria la capella els diumenges per les misses i els aplecs fins que, després d’anys d’abandó, el 1992 es va iniciar una rehabilitació que va comptar amb l’ajut i l’esforç dels veïns de Sant Feliu de Pallerols. Després de la reforma, el santuari va recuperar el seu antic esplendor, i compta amb un restaurant i l’hostatgeria, fent del lloc, un racó turístic d’alta qualitat.

LEAVE A REPLY