Situat al pre Pirineu, a la vall alta de la Muga, Sant Llorenç de la Muga és un municipi envoltat de muntanyes. El poble s’alça en un meandre d’aquest riu d’aigües netes i salvatges. Tot i això, consta de petits poblets i urbanitzacions que fan que Sant Llorenç sigui més gran del que a priori sembla.

_u7a3185-hdr_ps

La vila, antigament fortificada, avui conserva tot l’encant de la pedra com a matèria primera per a la construcció. Per això constitueix, juntament amb els vestigis de la muralla, un conjunt arquitectònic impressionant.

Sense cap mena de dubte, la situació privilegiada d’aquest poblet alt-empordanès el fa adequat per ser visitat durant tot l’any, però l’estiu és l’estació de l’any que és la ideal per donar un tomb pels carrers tortuosos i extremadament ben conservats de Sant Llorenç.

_u7a3307

Hi ha un munt de llocs per veure dins i fora del poble. Un munt i a més, el poble és ideal pel senderisme, la BTT i les escapades gastronòmiques, ja que ofereix un bon assortiment de restaurants on es pot tastar la millor cuina casolana catalana. No en va estem parlant de l’Alt Empordà. I sobretot sobretot, hi ha molt de turisme rural i allotjaments on poder passar estades fantàstiques envoltats de la naturalesa i la tranquil·litat. Comencem?

_u7a3199-hdr

Just a l’entrada del poble hi ha un petit aparcament. És funcional, amb molts arbres que donen ombra als vehicles i evita que els pocs carrers que té Sant Llorenç es col·lapsin. És una bona pensada, ja que evita que no caminis massa i puguis estacionar el vehicle sense haver de buscar gaire estona.

_u7a3222-hdr_ps

Dins del poble podem trobar l’església de Sant Llorenç, de dues naus, tres absis i perfectament conservada, que destaca de la resta del poble per l’alçada del seu campanar. L’ésglésia, a diferència de moltes altres esglésies, té cases adherides a les seves parets i no és un edifici sol.

_u7a3218-hdr_ps

El poble també disposa de dues entrades medievals. L’entrada de dalt i l’entrada de baix, que travessaven la muralla.

_u7a3272-hdr

També dins del poble podem trobar tres places que atrauen la major part de la vida del mateix. Una d’elles, significativament més gran que les altres dues, té tot de restaurants amb terrasses per poder assaborir bons àpats i percebre la vida tranquil·la del poble. A més a més, hi ha ponts que travessen la Muga i un passeig darrera de l’església que duu al cementiri i al santuari de Sant Andreu, just a l’altra banda del riu.

_u7a3242-hdr

Però els encants de Sant Llorenç de la Muga no només es limiten a l’interior del casc antic del poble. Té molts més racons preciosos que esperen que els descobriu, que recorregueu els camins, que exploreu i us n’extasieu. Nosaltres en farem menció de dos, que considerem els més importants.

El primer de tots és la torre dels moros. Aquesta torre fou construïda al cim d’un turo a l’altra banda del riu i molt a prop del poble, i a la que s’hi pot arribar travessant el pont del sud i seguit el camí turó amunt. És una torre circular petita que feia les vegades de torre de vigia per si els enemics s’aproximaven al poble.

dji_0052-hdr

El segon lloc a visitar és l’ermita de Sant Antoni. Aquesta ermita es troba situada a l’oest del poble, resseguint un camí que surt de Sant Llorenç i que passa per una plaça que es diu la plaça d’en Pep. Menció especial al molí d’aigua que hi ha en aquesta localització i que encara funciona.

_u7a3281-hdr

Sortint de la plaça, es baixa per unes escales fins a una plataforma metàl·lica que passa just pel costat de la Muga, i arriba cap a uns 150 metres endavant, on ja es transforma en camí de terra normal. Aquest tros de camí és molt bonic de recórrer…

_u7a3290-hdr

Pocs metres després de deixar la plataforma de metall, el camí fa un revolt pronunciat cap al sud, i a vint metres del mateix, ja trobem l’ermita de Sant Antoni. Aquesta ermita es troba en molt bon estat de conservació, i té la Muga al costat, travessada per un pont medieval preciós.

_u7a3320

I ja per acabar, un petit secret… Just darrera de l’ermita, a pocs metres hi trobareu un salt d’aigua molt refrescant que es pot utilitzar per refrescar-vos. Avisats esteu!

_u7a3300

Sant Llorenç és un poble molt agradable on passar-hi uns dies escapant dels sorolls de la ciutat, de l’estrés, de la rutina i amb la naturalesa envoltant-lo. Teniu molta oferta rural per passar-hi la nit, una bona oferta gastronòmica i un munt de racons per visitar. I pels amants del senderisme i la btt és ideal per practicar aquestes aficions tant saludables!

LEAVE A REPLY