Els timbals de l’orgia ofenen l’aire
de l’hora matinal, que encara guarda
les quietuts de l’aire de la nit.

I surt dalt de cavall el comte Arnau,
que porta la capa blanca
i va a veure a l’abadessa
del convent de Sant Joan.

Els pastors, per les montanyes,
tots de lluny guaiten com passa;
els pagesos tots tremolen…
«És el comte Arnau!»

du7a2303_ps

Són els primers versos de la cançó del comte Arnau. Als Pirineus, entre Gombrèn i Castellar de N’Hug, a les seves contrades hi ha el Montgrony. Tots coneixem la llegenda del comte. D’aquesta se n’ha fet un poema i una cançó que romanen en la cultura popular catalana però… sabíeu que prop del castell del comte hi ha una gorga que forma part de la seva llegenda i un complex religiós extremadament ben conservat? De la gorga us en parlarem un altre dia, avui us volem ensenyar l’església de Sant Pere i el santuari de Santa Maria. A la vora d’una cinglera s’alça aquesta petita església i, just a sota hi ha el petit santuari, mig construït, mig excavat a la roca.

du7a2318

Recordeu els gorgs de l’estiula? Són uns gorgs magnífics que us ensenyavem fa unes setmanes en una entrada al nostre blog i que estan molt a prop de Campdevànol. Si seguiu aquella carretera en sentit Gombrèn, passat el poble hi ha el Montgrony. La carretera us pot dur, ja que està molt ben senyalitzada, cap al complex de l’església i el santuari. Un cop arribeu allà, podreu aparcar fàcilment just vora l’entrada de l’hostatgeria – restaurant.

dji_0047

Just a la paret de la cinglera hi ha l’escala que puja cap a l’església, i just al bell mig de l’escala hi ha el santuari de Santa Maria que és petit, però molt acollidor i perfectament conservat.

du7a2320

I quan arribeu al cim de l’escala us trobareu el pla de Sant Pere, on hi ha l’església que està documentada des del 899 d. C.

dji_0053

El complex està a 1400 metres d’alçada sobre el nivell del mar i les vistes que  té un cop s’és allà són realment espectaculars. El Ripollès és una terra molt rica en paisatges, santuaris, esglésies i naturalesa. Val la pena l’excursió!

dji_0026

LEAVE A REPLY