La natura a les terres del compte Arnau és autènticament meravellosa. Podríem estar mesos recorrent aquelles contrades i no acabar mai de descobrir tots els seus secrets. Montgrony, Castellar de n’Hug i les fonts del Llobregat, les muntanyes, els boscos, els torrents i els rius, els pobles de postal. Tot és encantador, tot és bonic. Avui comencem amb el primer racó d’aquestes contrades i que és una ruta circular que recorre els set gorgs del torrent de l’Estiula.

Entre Campdevànol i Gombrèn, hi ha un torrent que alimenta el Merdàs (riu que alhora alimenta el Freser), on s’hi pot fer una escapada d’un o dos dies, doncs hi ha una bona colla de cases rurals.

Aquest torrent, anomenat el Torrent d’Estiula amaga durant una bona part del seu recorregut, set gorgues meravelloses que es poden recórrer en unes quatre hores (per als més ràpids), però fruir-los en duu unes quantes més. Podem estacionar el cotxe a l’aparcament que hi ha al costat d’un càmping i que s’hi arriba a través d’un caminoi que surt de la carretera de Gombrèn. A partir d’aquí és seguir els cartells indicatius que omplen la ruta i amb els que és molt difícil perdre’s. Tanmateix, durant el camí també trobareu les característiques línies pintades que indiquen per on s’ha de passar i per on no s’ha de passar.

La primera gorga, anomenada el gorg de la cabana es pot mirar des de la seva part superior. Els més agosarats poden baixar fins a baix, però advertim que el camí fa molt pendent i sol estar ple de fang que fa relliscar. Advertim que baixar-hi és una mica perillós i corre sota la vostra reponsabilitat. Ara bé, un cop a baix, la vista és molt bonica…

du7a2359

Seguint el camí i a poc menys de 500 metres de distància ens trobem amb la segona gorga. Es diu el gorg de la Tosca i és bastant més accessible que la primera. Normalment aquí ja s’hi atura molta gent per banyar-s’hi. La gorga és bastant maca, i si et poses sota el salt és molt i molt relaxant.

du7a1716

La tercera gorga, també anomenat el gorg de l’olla, és la més àmplia de totes les set del recorregut. Normalment aquí s’hi atura la majoria. Per accedir-hi també és molt fàcil, i a més, el camí que duu a aquesta gorga és molt bonic.

du7a2379

El quart gorg està just darrera del tercer. El salt és més imponent i està envoltat de roca per tots costats excepte per on baixa el torrent. A gust personal és la més bonica de totes les del recorregut, i tot i que és relativament senzill d’arribar-hi, vigileu on poseu els peus perquè podeu relliscar aquí també. El seu nom és el gorg del Bauma.

du7a2381

El gorg del forat és el cinquè del recorregut. És un gorg molt petit i pràcticament inaccessible. Nosaltres no ens hi vàrem atrevir i el fotografiàrem des de dalt. Possiblement sigui el menys atractiu dels set.

du7a1750

La penúltima parada és el gorg del petit Colomer. És bastant ampla i molt envoltada de vegetació. Probablement aquí molts ja no s’hi atreveixin a arribar, i a títol personal la fa perfecta per banyar-s’hi, ja que és un gorg molt i molt bonic!

du7a2389

I finalment, tenim l’últim gorg, anomenat el gorg del Colomer. De tots els set és el que té el salt d’aigua més alt i, tot i no ser el més espectacular és molt ample i perfecte també per prendre un bany. A més, prop del gorg hi ha una caseta on s’hi serveixen entrepans i begudes. Ara bé, la caseta només obre els diumenges d’abril a octubre i cada dia el mes d’agost.

du7a1775

Prop de l’últim gorg hi ha paisatges que enamoren i que mereixen ser ensenyats…

du7a2391

Per als més resistents, el camí encara puja més amunt i es pot arribar a un santuari anomenat Sant Feliu de l’Estiula. I quan feu el camí de tornada podeu contemplar les muntanyes del Pirineu català des de llocs privilegiats…

du7a1770

I vosaltres, us atreviu a fer aquest recorregut? Us encoratgem a fer-lo, perquè paga molt i molt la pena!

SHARE
Previous articleLa Mare de Déu del Mont
Next articlePeratallada

LEAVE A REPLY