Jacint Verdaguer escrigué el següent:
A LA VERGE DEL MONT
Oh Mare de Déu del Mont,
¿Com tan alta en sou pujada,
en un trono de penyals
dalt al cim d’una muntanya?
¿És per sentir els Angelets,
o per rebre el bes de l’alba
o per abastar un estel
el més bell de l’estelada?
No és per sentir els Angelets,
puix us volten en garlanda;
ni per veure eixir el sol;
per Vós no s’és post encara;
ni per abastar un estel:
prou n’esteu ben coronada;
sinó sols per beneir
d’Empordà l’hermosa plana
que teniu a vostres peus
pregant-vos agenollada.

dji_0067

Fou el 1884, quan estigué durant un mes i mig al santuari de la Mare de Déu del Mont per acabar de trobar alguns fragments que compondrien el Canigó, que ja tenia molt avançat, i alguns altres poemes menors. Aquesta cobla parla d’un cim en una serra on hi ha un santuari. Tant el cim com la serra es diuen el Mont, i el santuari rep el nom de la Mare de Déu del Mont.

dji_0074

Situat a 1128 msnm, el santuari va ser construït entre els anys 1311 i 1318, i no fou fins la segona meitat del segle XX que no s’hi construí la carretera asfaltada que permet a les persones que vulguin visitar-lo, pujar-hi en cotxe. Fins llavors, fou accedit per un camí de peregrins que hi arribaven caminant, i que avui en dia encara fan servir molts excusrionistes i aficionats al senderisme. El santuari pertany al municipi d’Albanyà, i limita l’Alt Empordà amb la Garrotxa. Des del cim es pot divisar tota la plana de l’Empordà, l’Alta Garrotxa, els pirineus amb molts dels seus cims a la vista, com el Canigó, i el Pla de l’estany amb l’Estany de Banyoles.

dji_0062

“Les vistes des del santuari són veritablement impressionants.”

dji_0065

Juntament al santuari, hi ha un restaurant on serveixen cuina tradicional catalana amb productes frescos de la terra i de proveïdors locals. A més, el restaurant té unes molt bones vistes. Per si en volguéssiu tenir més informació, feu clic al següent enllaç.

dji_0073

Durant el camí de pujada, a més, us trobareu amb les ruines de Sant Llorenç dels Sous (abans anomenat Sant Llorenç del Mont), un antic monestir abandonat i en runes que va ser saquejat pels anarquistes durant la guerra civil i que ara està netejat per a poder-lo visitar sense córrer cap risc.

dji_0060

El claustre conserva alguna de les seves columnes, i la capella, igual que la major part del conjunt, no té sostre. De totes maneres, el monestir està ben senyalitzat per a que tothom pugui saber quina part era i què s’hi feia. Us recomanem fer-hi una aturada.

dji_0072

Tot i estar en runes, han fet una molt bona feina de conservació de tot el conjunt i, a més a més, es troba en un entorn privilegiat envoltat de natura. Si voleu saber més sobre Sant Llorenç dels Sous, feu clic aquí.

du7a1819

Per accedir a Sant Llorenç i a la Mare de Déu del Mont, teniu dues vies: Pel sud a través de Beuda, i per l’est a través de Sant Martí Sesserres. El camí que condueix allà és realment bonic de veure i tant els colors de la primavera com els de la tardor li donen una màgia i un encant especials. No us ho perdeu!

du7a1809

Si voleu més informació sobre el santuari de la mare de Déu del Mont, feu clic aquí. Tot el conjunt arquitectònic paga la pena de veure!

du7a1822

LEAVE A REPLY