Saps on és la fageda d’en Jordà ?
Si vas pels volts d’Olot, amunt del pla,
trobaràs un indret verd i pregon
com mai cap més n’hagis trobat al món:
un verd com d’aigua endins, pregon i clar;
el verd de la fageda d’en Jordà.
El caminant, quan entra en aquest lloc,
comença a caminar-hi a poc a poc;
compta els seus passos en la gran quietud
s’atura, i no sent res, i està perdut.
Li agafa un dolç oblit de tot el món
en el silenci d’aquell lloc pregon,
i no pensa en sortir o hi pensa en va:
és pres de la fageda d’en Jordà,
presoner del silenci i la verdor.
Oh companyia! Oh deslliurant presó!

No cal més presentació. Tothom la coneix. Molts hi hem estat una o unes quantes vegades. Com molt bé diu el poema de Joan Maragall, és un lloc pregon. Un bosc on s’hi respira una quietud tal que fins i tot hi podríem escoltar el silenci. És un bosc dens, i els faigs són alts, fent sentir al que hi camina, aquella sensació d’estar en un lloc verge. Tal i com diu el poema, també, és un bosc d’una verdor absoluta, però quan arriba l’hivern, quan s’acosta el fred, el verd passa a ser groc, i finalment a vermell, abans que les branques quedin despullades i el sòl totalment encatifat. Aquí radica la veritable majestuositat de la fageda.

La fageda està molt a prop d’Olot, entre volcans. Hi ha infinitud de rutes que poden ser més curtes, més llargues, més fàcils i més difícils. Hi trobareu molta roca volcànica, molta molsa a les pedres, i un petit estable en el que fan una ruta circular amb un carro tibat per cavalls dins de la fageda. El nostre consell? Aneu-hi a principis de novembre! L’espectacle visual és impressionant. Per si de cas us deixem un mapa de situació.

No calen més paraules. Però sí us deixem unes quantes imatges fetes pel Marc. Esperem que us agradin!

 

LEAVE A REPLY